
Uçamayan Kuş Türleri
Kuş denildiği zaman birçoğumuzun aklıma kanatlarıyla gökyüzünde ahenkle süzülen canlılar gelse de bazı kuş türlerinin uçamadığı bilinmektedir. Uçamayan kuş türleri incelendiğinde kanat yapısı bir kuşu andırıyor olmalarına rağmen özellikle yüksek ağırlığa sahip olduklarından dolayı uçamadıkları gözlemleniyor. İnsanlar kuş denildiği zaman uçan kuş türlerini akıllarına getirdiklerinden dolayı uçamayan kuş türleri uçma yeteneği olan kuş türlerine oranla daha fazla ilgi görmektedir. Her ne kadar sizlere uçamayan kuş türleri adı altında bir makale açmış olsak da bu tarz kuşların sayısının ciddi anlamda az olduğunu, kuş sınıfı içerisinde yer alan canlıların büyük bölümünü uçma kabiliyetinin olduğunu belirtmek isteriz.
Uçabilen kuşlar düşmanlarından uçarak kaçtıklarından dolayı uçamayan kuş türleri kendilerini korumak adına daha farklı özelliklerini geliştirmişlerdir. Bu yüzden uçamayan kuş türleri kendilerini korumak için çeşitli taktikler geliştirmişlerdir. Özellikle bu tarz kuşlar yırtıcı canlıların az olduğu yerleri yaşam alanı olarak seçerler. Bu sayede tehlikeler ile karşılaşma ihtimali ciddi anlamda düşer. Sizler de kuşlar ile yakından ilgileniyorsanız ve uçamayan kuş türleri nelerdir konusunda bilgilere ihtiyacınız varsa gelin hep birlikte hangi kuş türlerinin uçaklarını öğrenelim.
Tavuk ve horoz: günümüzde kümes içerisinde en çok beslenen kuş türlerinden olan tavuk ve horozlar uygun kanat yapıları olmasına rağmen uçamazlar. Yaşam alanları neresidir diyecek olursanız dünyanın neredeyse her yerinde tavuk ve horozların yer aldığını söyleyebiliriz. Tabi iklimsel değişikliklere bağlı olarak dünya genelinde farklı cins tavuk ve horoz türleri bulunmaktadır. Bu canlılar uygun kanat yapısı olmasına rağmen bedenlerinin ağır olmasından dolayı uçamamaktadırlar.
Penguenler: Güney Amerika, Antarktika ve Avustralya gibi yerlerde sıklıkla gözlemlenen penguenler uçma yeteneği olmayan kuş türleri arasında yer alsa da bu canlıların özellikleri su içerisinde hızlı bir şekilde hareket ettikleri yani deyim yerindeyse muhteşem birer yüzücüler oldukları söylenebilir. Bu kuş türlerinin evrim nedeniyle zaman içerisinde değiştiklerine inanılmaktadır. Su içerisinde yaklaşık olarak 6 mil hıza ulaşabilen bu kuş türleri karada aşırı derecede yavaş hareket etmeleri ile bilinmektedirler. Bilinçsiz avlanma ve küresel ısınma nedeniyle penguenlerin nesli tükenme noktasına gelmiştir.
Uçamayan karabatak: en uzun yaşam süren kuş türleri arasında yer alan uçamayan karabataklar yaklaşık olarak 50 yıl civarında yaşam sürmektedirler. Aşırı derecede savunmasız bir yapıya sahip olduklarından dolayı yırtıcı canlıların az olduğu kayalık bölgeleri yaşam alanı olarak seçmektedirler. Perdeli ayaklara sahip olduklarından ötürü su içerisinde hızlı hareket ederler. Bu kuş türü genellikle deniz canlılarını avlayarak beslenir. Deniz kenarları en çok avlanmayı tercih ettikleri yerler arasında bulunur.
Cassowary kuşu: çok nadir gözlemlenen kuş türlerinden birisidir. Yaklaşık olarak 45 yıl yaşam süren cassowary kuşları Avustralya’da yaşamaktadır. Aşırı derecede büyük yapıya sahip olduklarından dolayı ilk bakıldığında devekuşu zannedildiği de olmuştur. Çok agresif yapıya sahip olan bu kuşlar bulaşılması halinde insana dahi saldırır. Geçmiş yıllarda meydana gelen olayları incelediğimizde cassowary kuşlarının insanları dahi öldürdüklerini gördük. Bu yüzden eğer bir gün bu tarz bir kuş ile karşılaşırsanız kesinlikle bu kuşları sinirlendirmemenizi tavsiye ederiz.
Dodo kuşları: ömürlerin 30 yıl kadar olan dodo kuşları nesli tükenen kuş türleri arasında yer alıyor. Bu yüzden dodo kuşlarına sadece yapılan çizgi filmlerde rastlayabilirsiniz. Aşırı derecede savunmasız oldukları için yırtıcı canlılar tarafından nesillerinin tükendiği düşünülüyor. Tabi bu canlının neslinin tükenmesinde insan etkisi de hafife alınmayacak kadar çoktur.
Kivi kuşu: bu kuş türü 30 yıl civarında yaşam sürer. Yaşam alanı yeni Zelanda’dır. Sizlere kivi kuşu adı altında bu kuş türü hakkında detaylı bilgiler de vermiştik. Aşırı derecede savunmasız ve korkak canlılardır. Issız adalarda yaşam süren kivi kuşları koruma altına alınan canlılar arasında bulunuyor.
Devekuşu: bu kuşlar aşırı derecede güçlü ayaklara sahiptir. 50 yıla kadar yaşabilen devekuşları doğal yaşam içerisinde sadece Afrika’da yer alıyor. Etinin tüketilebilmesi ve yumurtasının yenilebilir nitelikte olması bazı insanların devekuşlarına besin gözüyle bakmasına neden olmakta ve bu durumda bilinçsiz avlanmanın önünü açmakta. Eğer bu kötü gidişe dur denilmeyecek olursa devekuşları da nesli tükenmekte olan canlılar arasında yerini alacaktır.