
Pirana Nasıl Bir Balıktır? Piranaların Özellikleri Nelerdir?
Ana vatanı Güney Amerika olan ve akarsularda yaşayan pirana küçük ama yırtıcı olan balıklara verilen ortak isimdir. Amazon havzasının geniş bir alanında yaşayan piranaların bazı türleri oldukça tehlikelidir. Bu balıkları diğer balıklardan ayıran en belirgin özellik iri ve sivri dişleridir.
Piranha: Bu Korkutucu Balıkları Tanıyın
- Piranalar kendilerinden çok daha büyük olan avlarını ısırdığında onlardan parça koparabilir. Dişleri çok güçlü kaslara bağlı alt ve üst çenede sıralanmıştır ve usturaya benzeyen dişleri ağızları kapanınca birbirlerine sıkıca kenetlenir.
- Brezilya’nın doğusunda yaşayan kara piranaların uzunluğu 60 cm’yi bulur. Bunlar piranaların en büyük türleridir. Piranalar ayrıca son derece yırtıcı ve saldırgan hayvanlardır.
- Sürüler halinde gezen piranalar suya düşen sığır gibi büyük hayvanlara dahi saldırabilir. Ancak bu balıkların saldırgan olmayan türleri de vardır bunlar suya düşen meyve ve tohum gibi besinlerle beslenir.
- Piranaların aile yapıları çok güçlüdür, ancak kan kokusuna dayanamayan hayvanlardır. Aileden birinin yaralanması durumunda, aldıkları bu kan kokusuyla aile üyelerini yiyebilecek kadar kan kokusuna duyarlıdır.
- Diş, kas yapıları ve davranış biçimleri bakımından köpek balıklarına çok benzerler.
- Bazı bölgelerde piranaların olduğu sulara insanlar yaklaşmazken bazı bölgelerde ise insanlara dostça davranan bir cinstir. Bazı dönemlerde ise oldukça saldırgan olabilirler. Özellikle çok açken, üreme zamanlarında ve büyük sürüler halinde dolaşırken karşılaştıkları büyük hayvanlara dahi saldırabilirler.
- Üreme dönemlerinde dişi ve erkek piranalar ortaklaşa hareket ederler, dişi yumurtalarını bitkilere yapıştırır ve ardından çekilir. Bu yumurtaları korumak erkek piranaların görevidir.
- Erkek pirana yavrular gelişip yumurtadan çıkıncaya kadar bir bekçi gibi yumurtayı korur.
- Doğada avlanarak beslenen canlılardır ancak akvaryum ortamına alındıklarında bu yeteneklerini yitirmezler ve bu güdüyle avlanırlar.
- Yem atıldığında piranalar korkmuş gibi geri çekilirler ancak bu bir taktiktir, avlarını yanıltmak için bunu yaparlar. Amaçları avlarının kaçmasını engellemektir. Daha sonra avlarına saldırarak taktiklerini başarıyla uygularlar. Ancak eğer beslenilen piranalar sürü sayısı kadar değilse bu güdülerini kaybetme durumları da bulunabilir. Bu sürü sayısı en az 5-6 aralığında olmalıdır.
- Birbirlerinden cesaret alan bu balıklar bu sürüler ile beraber iken kendilerinden çok daha büyük hayvanlara dahi saldırabilirler. İç güdülerini kaybettikleri durumlarda ise akvaryum içerisine ufak yem parçacıkları atılarak, bu balıklar beslenmek zorunda kalınabilir.