Dünyanın En Mutlu Hayvanı: Setonix Brachyurus

Quokka (Setonix brachyurus)

Setonix brachyurus; en küçük kangurular arasındadır ve genel olarak Quokka olarak adlandırılır. Bu tür, cinsindeki tek üyedir. Batı Avustralya’nın güneybatı kıyısında, Doğa Koruma Alanı ve Milli Parklarda yıllık 1000 mm veya daha fazla yağış alan bölgelerde bulunur. Küresel iklim değişikliği, tilkiler ve kediler gibi avcılar nedeniyle popülasyon aralığı daralır.

Agonis, özellikle kuzey ormanlarında bulunan, güneybatı Avustralya’ya özgü bir bitkidir. Setonix brachyurus, bu Agonis bataklık habitatına uyum sağlamıştır. Bataklık bitki örtüsü ana karadaki quokkasların avcılarından korunmasını sağlar. Suya ihtiyaçları nedeniyle, bu hayvanların tatlı suya yakın durması gerekir. Gençlerini taşımak için keseye sahip olan Petrogale ve Macropus giganteus gibi diğer keselilerle benzerlik göstermektedir. Bununla birlikte, 25 – 30 cm olan nispeten daha kısa bir kuyrukları vardır. Kaba, gür kahverengi tüylere, hafif bir göbek deliğine ve güçlü arka bacaklara sahiptir. Çıplak, siyah burunlu ve yuvarlak kulaklı küçük başları vardır. Quokkas kambur sırt ve kısa kollarla karakteristiktir. Erkekler 2,7 – 4,2 kg arasındadır ve 1,6 – 3,5 kg arasında kalan dişilerden  biraz daha büyüktür.

Genellikle hangi erkekle çiftleşeceklerini seçen dişi quokkaslardır. Setonix brachyurus sosyal hiyerarşisinde daha büyük ve ağır erkekler baskındır. Hakim bir erkek genellikle dişi için rakip erkekle savaşır. Sadece bir erkek bir dişiyle çiftleşince onu savunur. Bu çift genellikle iki üreme mevsimi geçirir. Dişiler 1 – 3 partnere sahipken, erkekler 1 – 5 partnere sahiptir. Toplumsal yapı, dişi ve erkek quokkasları arasında farklıdır. Dişiler birbirlerinden kaçınma eğilimindedir, oysa erkekler ağırlık / boyuta dayalı olarak hiyerarşi oluştururlar.

Setonix brachyurus için en yüksek üreme mevsimi, havanın serin olduğu Ocak ve Mart ayları arasında gerçekleşir. Dişiler bir yavru doğurur. Gebelik süresi yaklaşık bir aydır ve doğumdan sonra, yavru annesinin kesesinde taşınır. Cinsel olgunluk yaklaşık 10 – 12 ay arasında gerçekleşir. Doğum yaptıktan sonra anne tekrar eşleşir.

Bu hayvanlar aile birimlerinde yaşıyor olsalar da, sosyal değillerdir. Kısıtlı kaynaklar ve ana karadaki avlanma nedeniyle, quokkaslar tatlı su, yiyecek ve barınak gibi kaynakların etrafında bir araya geliyor gibi görünmektedir. Özellikle kurak mevsim boyunca quokkas, tatlı suya daha yakın olmak için yaşam alanlarını ve beslenme ortamlarını genişletme eğilimindedir. Bu tür gece beslenir ve gün boyunca dinlenir, sıcaktan korunur. Quokkas her gün aynı sığınağa geri döner ve baskın olan erkekler zaman zaman diğer erkeklerle sığınak için savaşır. Setonix brachyurus, rahatça atlayabilmeleri ve yiyecek bulmak için tırmanabilmelerini sağlayan güçlü arka bacaklara sahiptir.

Beslenmelerinin büyük kısmını çalılar, yabani otlar ve sazlar oluşturur. Bu yapraklar su içerdiğinden, quokkasların yıl boyunca çok fazla su içmesine gerek kalmaz. Ayrıca mümkünse tohum, meyve gibi kısımları da yerler. Yiyecek bulabilmek için ağaçlara yaklaşık bir buçuk metre kadar tırmanabilir. Quokkaslar yiyeceklerini çiğnemezler. Bunun  yerine yutarlar.

Quokka’ya genellikle insanlar tarafından “dünyanın en mutlu hayvanı” denir. Oldukça cana yakın hayvanlardır. Sık sık fotoğrafların odağı olurlar ve genellikle kameraya gülümsüyormuş gibi görünüyorlar.

Son derece savunmasız olan quokkalar Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından kırmızı listeye eklenmiştir. Bundan dolayı alıkonulması veya öldürülmesi kesinlikle suçtur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
elmadağ escort kızılcıhamam escort keçiören escort kahramankazan escort kalecik escort vip escort yabancı escort yeni kapı escort yeni sahra escort yenibosna escort zekeriyaköy escort