
Barreleye Balığı (Macropinna microstoma) Hakkında Bilgiler
Şeffaf Kafalı Balık Barreleye ile Tanışın
Barreleye balıklarının fotoğraflarına baktığınızda muhtemelen bir bilim kurgu filminden çıkmış olduğunu düşüneceksiniz. Bu şeffaf kafaya sahip en garip görünen balıklardan biridir. Ama gerçekten var ve okyanusun derinliklerinde, özellikle de Pasifik Okyanusu’nda yaşıyor. Onlar, bulabileceğiniz en ‘inanılmaz görünümlü’ balıklardır. Deniz altında kalmayı sevdikleri için çok nadir görülürler.
Chapman – bir deniz biyoloğu – 1939’da Barreleye Balığı’nı keşfeden ilk kişiydi. Ne yazık ki, 2004’e kadar kimse onun şeffaf bir kafası olduğunu bilmiyordu. Ağlara takıldıktan sonra sürüklendiğinde, kafanın saydam kısmı, çok kırılgan olduğu için yok oluyordu.
Saydam kafasını gösteren balığın ilk fotoğrafı 2004 yılında çekildi. Teknoloji geliştikten sonra, bilim adamları sadece doğal ortamda balıkları yakalamakla kalmayıp aynı zamanda birkaç örneği de yakalamayı başardılar.
Barreleye Balıkları, derin deniz canlıları arasında en sıradışı bir görünüme sahiptir. Birinin fark ettiği ilk şey, şeffaf olan kubbe şeklindeki kafasıdır.
Kafasının içinde (aslında berrak sıvı ile doldurulur) gömülmüş iki namlu şekilli veya boru şeklindeki gözleri vardır. Onlar yukarı doğru hareket ediyorlar. Daha önce gözlerin bu konumda sabitlendiğine inanılmaktaydı. Balıkların daha yakından incelenmesi, gözlerinin gerçekte kubbe şeklindeki başın içinde dönebildiğini ve sadece yukarı doğru değil, düz bakmasını sağladığını ortaya çıkarmıştır.
Balıkların bu tüp şeklindeki gözlerinin, ultra hassas oldukları bilinmektedir ve yaşadığı büyük derinliklerde en küçük ışık parçasını yakalayabilen yeşil bir sıvıya sahiptir. Balıkların güneş ışığından kaçtığı her şeyi filtreleyebileceğine ve balıkların jöleler ve diğer deniz canlıları tarafından yayılan biyolüminesan ışığa izin verdiğine inanılmaktadır.
Barreleye Balığının ağzı çok küçüktür ve avına gelince çok seçici olduğunu gösterir. Küçük ağızları, büyük av yemesine izin vermez. Küçük ağız sivri bir burun şeklindedir. Ağızda diş yok. Balığın gövdesi büyük simli yüzgeçler ile koyu kahverengi renktedir.
Ağzının hemen üstünde iki küçük göz benzeri nokta vardır. Ancak, onlar göz değiller. Bunlar aslında balıkların kokulu organlarıdır. Benzetmeye çalışırsak, bunlar insan burun deliklerine benzer.
Barreleye Balıkların en inanılmaz adaptasyonlarından biri, geniş ve düz yüzgeçleri olmasıdır. Bu yüzgeçler, balıkların derin sularda kesinlikle hareketsiz kalmasını sağlar. Aynı zamanda onlara avlanmaları için kesin manevralar yeteneğini vermek için tasarlanmıştır.

Barreleye Balık pusu avcılarıdır. Suyun derinliklerinde hareketsiz kalırlar ve yukarı bakarlar. Özel olarak tasarlanmış gözleri onlara bir dürbün vizyonu verir.
İlk olarak, özel olarak tasarlanmış gözleri, ortam ışığı ve biyo ışık arasındaki farkı açıkça ayırt etmelerini sağlar. Bu onların gözlerinde sahip oldukları yüksek sayıda rod hücresi nedeniyle mümkündür. İkincisi, avlar yukarı doğru yerleştirildiğinde, balık, binoküler vizyonunu, yüzgeçlerinin yardımıyla hassas manevralar kullanarak avda daraltmak için kullanır. Avına ulaşmak için dikey olarak yukarı doğru hareket eder.
Barreleye Balığının aslında sifonoporlardan yiyecek aldığına inanılmaktadır. Bilim adamları, sifonoporların dokunaçları içinde sıkışıp kalmış küçük yaratıkların Barreleye Balıkları tarafından tespit edildiğini ve daha sonra tam manevralarını kullanarak balıkların sifonoporlardan yiyecek aldığını düşünüyor.
Barreleye Balığı ne yiyor? Bilim adamları aslında bu balığın midelerini incelediler ve cnidarian hayvanların (10.000’den fazla hayvan türüne sahip bir filum) ve denizanası kalıntılarını buldular. Balıkların viseral anatomisini yakından inceleyen bilim adamları, Barreleye Balığının diyetinin, hem jelatin hem de kabuklu varyantları, tentacles ve sifonoporların nematokistlerini, küçük balıkları, vb. İçeren zooplanktonu içeren oldukça geniş bir sonuca vardıkları sonucuna varmışlardır.
Barreleye Balığının davranışına gelince, bunlar yalnız yaratıklar. Onlar sosyal değiller ve gözler yukarı bakarken hareketsiz kalıp avını tarıyor.
Üreme davranışı açısından, Barreleye Balıkların pelajik yumurtlayanlar olduğu düşünülmektedir. Bu, dişilerin suya yumurta bırakacakları ve erkeklerin suya spermlerini serbest bırakacağı anlamına gelir. Yumurtalar suda döllenir . Döllenmiş yumurtalar doğada planktoniktir ve doğada canlıdırlar. Sığ derinliklerde yüzer ve akıntılarla sürüklenirler. Yetişkinler büyüdükçe, yavaş yavaş daha büyük derinliklerde hareket ederler.
Bilim adamları henüz yırtıcıları olup olmadıklarını bulmamaktadır. Ancak, başparmak kuralının egemen olduğu gibi, yaşayan her canlı bir yırtıcıdır ve bu nedenle Barreleye Balığı’nın bile yırtıcıları olması beklenir. Bilim adamlarının anlaması sadece bir zaman meselesi.
Barreleye Balık derin bir su balığıdır. Genellikle 2.000 fit ila 2.600 feet derinlikte bulunur, ancak 3,330 feet derinlikte de bulunabilirler. Bu balık dünyanın üç büyük okyanusunda bulunur: Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu ve Hint Okyanusu.
Barreleye Balıkları çok büyük değil. Ortalama büyüklük yaklaşık 15 santimetredir bazı türlerinin maksimum 44 cm ye ulaştıkları bilinmektedir.
Barreleye Balıkları yanal görüşe sahip değildir. Yani, yanlara bakamaz. Yukarı ve ileriye doğru görebilir. Bu, yalnızca ileri ve yukarı doğru hareket etmesine izin veren gözlerin sabitlenmesinden kaynaklanır. Ve evet, balıkların koni hücreleri yok.